donderdag 20 maart 2014

mindmap thema lente

Hierbij onze mindmap over het door ons bedachte thema van deze blog, namelijk de lente.


Les 3: tekenmaterialen & technieken


Aan het begin van deze les kreeg iedereen een lootje en daar hoorde een bepaalde tekentechniek bij. Wij trokken de volgende technieken: kartondruk en propjes plakken met crêpepapier. Hier beneden wordt per techniek uitgelegd hoe we het hebben gedaan en wat het resultaat is.


kartondruk
De eerste techniek die beschreven wordt, is de kartondruk. Anneloes is hier als volgt mee aan de slag gegaan: allereerst werden een schaap en een strook gras geknipt uit een kartonnen blad. Deze vormen werden bedekt met een laag verf. Daarna leg je deze vormen op een blad met de verf naar boven en dan druk je het kleine papiertje op deze vormpjes. Zo ontstaat er een afdruk van de met verf bedekte kartonnen vormpjes op het kaartje. De foto hierboven is daar het resultaat van. Wij hebben gekozen voor een schaap, omdat wij dit met de lente relateren.

propjes plakken met crêpepapier
De tweede techniek die wij hebben toegepast is het propjes plakken met crêpepapier. Om in het thema van de lente te blijven, is het een tulp geworden. Dit is één van de eerste dingen waar wij aan denken bij de lente. Deze techniek werkt als volgt: crêpepapier in stukjes scheuren en oprollen, lijm op het papiertje smeren, propjes van crêpepapier op de lijm plakken en dat laten drogen. Op de foto hierboven zie je het eindresultaat.

 

donderdag 6 maart 2014

Les 2: animatiefilmpje maken

Tijdens de tweede les moesten wij samen met een ander groepje een animatiefilmpje maken. Dit filmpje zou gaan over onze auto en de auto van het andere groepje. Wij hebben samengewerkt met Sanne en Marieke.

Allereerst een samenvatting van ons verhaal met de titel 'Pech onderweg':
Het verhaal gaat over Jaap. Hij rijdt veel te snel in zijn race-auto en daardoor verliest hij zijn linkervoorwiel. Hij heeft geluk, want boer Henk rijdt op dat moment in zijn tractor op hetzelfde weggetje als Jaap. Gelukkig is de tractor zo sterk dat hij de auto van Jaap in zijn voorlader kan laden en zo is Jaap geholpen.

Dit is ons filmpje

Om dit animatiefilmpje te maken, hebben wij verschillende werkprocessen gebruikt. 
  • Allereerst hebben wij het ontwerpproces gebruikt. Om de scène van het filmpje op te zetten, hebben we meerdere stappen genomen. Allereerst hebben we een ontwerp gemaakt van de achtergrond en de ondergrond. Daarna hebben we deze in elkaar gezet en zo dat het goed op beeld zou staan.
  • Daarnaast hebben we het traditioneel-ambachtelijk werkproces gebruikt. Voor het maken van het filmpje gebruikten we een laptop met daaraan een camera bevestigd. Op deze laptop hebben we het programma 'I can animate' gebruikt. Hierbij moet je bij elke foto die je maakt, op een knopje drukken. Het gebruik van dit programma en het werk wat daarbij verricht moet worden, zijn voorbeelden van het traditioneel-ambachtelijke werkproces.
  • Het derde en laatste werkproces dat wij hebben gebruikt, is het experimenteel proces. De naam zegt eigenlijk al een groot deel over deze vorm. Hierbij werk je aan de hand van het experimenteren. Dit hebben wij gedaan bij het plaatsen van de camera. De camera moest zo staan dat je geen muur meer aan de zijkanten zag. Daarnaast hebben we geëxperimenteerd met het mos. Hoeveel mos moest er liggen en waar moest het liggen. Een ander deel dat experimenteel was, was het deel waarin het voorwiel valt en wegrolt. Dit was vooraf niet zo bedacht, maar is ontstaan doordat het wiel er echt af viel. Daar hebben we het verhaal toen op afgestemd.

dinsdag 4 maart 2014

Les 1: voertuig bouwen

In de eerste les van beeldende vorming, moesten we een voertuig bouwen van zelf meegenomen kosteloos materiaal. Denk hierbij aan wc-rollen, papier, lege theepakjes, lege melkpakken enzovoort. Het voertuig dat gebouwd moest worden, moest of snelheid of kracht uitbeelden. Wij hebben gekozen voor snelheid. Hierbij dachten we gelijk aan aerodynamisch, klein, laag en weinig extra dingen. De 3 verschillende bevestigingstechnieken die wij hebben gebruikt, zijn:
1. met een touwtje om de halve wc rol en de onderkant van de auto heen draaien en hier uiteindelijk aan de onderkant een knoop in maken;
2. een ijzerdraad van de voorkant via de binnenkant naar de achterkant van de auto laten lopen. Aan de achterkant door het pakje heen duwen. Met de laatste centimeter van dit uiteinde maak je een knoopje. Aan de voorkant door het pakje heen prikken en door de 'koplampen' prikken en aan die kant ook een soort knoopje maken. Het ijzerdraad gaat daardoor aan de voor- en achterkant niet meer door het gaatje heen;
3. in het middenstuk op vier plekken een halve maan eruit snijden. Dit zijn de plekken waar de wielen komen. Deze halve maantjes hebben we ook aan de wielen zitten. De wielen kunnen dan in de 'auto' worden geduwd. Deze zijn zo op maat gesneden dat ze strak zitten en blijven zitten.

Dit is onze auto geworden:

vooraanzicht
zijaanzicht

             



achteraanzicht

zijaanzicht